Jaką deskę do krojenia wybrać, aby spełniała jednocześnie funkcje higieniczne i estetyczne?

Czas czytania 5 min

Deska do krojenia jest podstawowym i niezbędnym przyrządem w każdej polskiej kuchni. Warto zadbać zarówno o jej estetyczne, jak i higieniczne walory. Wybierając deskę do krojenia, warto poświęcić chwilę uwagi teraz, aby cieszyć się jej użytkowaniem na długie lata.

Po co właściwie poświęcać tyle czasu na wybór tak drobnego i prostego przedmiotu, jakim jest deska do krojenia?

Deska do krojenia jest siedliskiem bakterii, pod mikroskopem możemy dostrzec m.in. bakterie jelitowe, E.coli, paciorkowce. Fundacja Banku Ochrony Środowiska
w ramach kampanii „Higieniczna Kuchnia” podaje, że na desce do krojenia może być 200 razy więcej bakterii fekalnych niż na klozetowej.

Skąd się biorą te bakterie?

Z produktów spożywczych, często surowego mięsa i ryb. Wilgotne warunki sprzyjają szybkiemu namnażaniu bakterii. Gąbka – kolejne siedlisko bakterii, które podkręci ich moc i przeniesie drobnoustroje z jednego miejsca na drugie.

Gdzie znajdę te bakterie na desce?

Używasz deski drewnianej lub plastikowej? Bakterie świetnie zadamawiają się we wszystkich jej rysach,
a połączenie wilgotnego środowiska z Twoim jedzeniem to dla nich prawdziwa uczta.

Bardzo często do krojenia używamy desek wykonanych z drewna i plastiku. Zaletą tych desek jest często cena, jednak aby utrzymać ich jakość, należy często je wymieniać, co generuje dodatkowy czas i pieniądze. Drewno prezentuje się ładnie, aczkolwiek tylko na początkowym etapie użytkowania.

Wady desek drewnianych:

• szybko się rysują, pękają i rozwarstwiają — w tych zagłębieniach namnażają się bakterie,

• łatwo nasiąkają wodą i pęcznieją — wilgoć to idealne warunki dla bakterii,

• wchłaniają zapachy,

• brudzą deski przy krojeniu produktów barwiących (burak, zioła itp.).

Wady desek plastikowych:

• bardzo szybko się rysują — w tych zagłębieniach bytują bakterie,

• częste wymiany desek — poświęcanie dodatkowego czasu i pieniędzy na zakup nowych, zanieczyszczanie środowiska,

• odkształcanie się,

• zabrudzenia przy krojeniu produktów barwiących (burak, zioła itp.),

• niskie walory estetyczne.

A teraz wyobraź sobie, że Twoja deska do krojenia jest higieniczna, w głębokich rysach nie namnażają się bakterie E.coli, paciorkowce, salmonella, nie wchłania wody, nie odkształca się, jest odporna na parę, podwyższoną temperaturę, pleśnie i grzyby. Wygląda estetycznie, nie widzisz plam po ostatnim krojeniu jarmużu i buraka, dlatego swojej rodzinie i gościom chętnie serwujesz na niej przekąski.

Żyjesz świadomie, nieduży nawet wpływ na ochronę środowiska daje Ci satysfakcję i myśl: od czegoś warto zacząć! To nie jest jakaś magia czy modne frazesy, to materiał, w którym zastosowano specjalną technologię z udziałem jonów srebra, a my go wykorzystujemy i zamykamy w postaci funkcjonalnych i estetycznych desek

od Tavoli.